Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Thursday, December 27, 2007

Dialogar


La capacitat de dialogar no la té tothom, potser perquè és un art que s'aprèn, que s'adquireix per educació i per reflexió; i l'educació i la reflexió són dues realitats escadusseres que no sovintegen i que sovint amaguen el seu valor i la seva utilitat. I al món en què vivim el pitjor crim és no semblar útil, i el segon crim més abominable és semblar avorrit. Per això, de vegades, descobrim persones que en comptes de dir que un poema no els agrada, diuen que un poema és carrincló, i que la persona que l'ha escrit viu al món de les fantasies infantils. Els qui no coneixen l'art de dialogar, quan es dediquen a elaborar crítiques, ofenen a tort i a dret, perquè són incapaços d'acceptar la possibilitat que el problema no es fonamenti en la realitat de l'obra criticada, sinó en les qualitats de l'ull que observa: el gust personal, la cultura pròpia, l'educació, l'entorn, la manca de sensibilitat, la diversitat de sensibilitats... I en tot cas, si ofenen, si fan mal, és perquè els manca la capacitat d'expressar la seva visió sense que la dignitat o la professionalitat de l'artista criticat romanin intactes. Si jo dic que un poema o una afirmació filosòfica és cursi, estaré intentant ésser objectiu des d'una visió purament subjectiva (la meva), amb la qual cosa m'estaré allunyant de la meva missió (ésser objectiu). El que jo puc dir, sense que l'artista tingui motius per ofendre's, és que una obra a mi se'm fa carrinclona, que no és pas el mateix que dir que l'obra, objectivament, ho sigui.

2 comments:

gypsy said...

Hola, de fet som tan essencialment subjectius, que tot el que diem i expressem està passat per un sedàs erroni o com a mínim incomplet, doncs la majoria de persones tenim molts prejudicis incrustats endins i som i ens mostrem en funció d'aquesta manca d'objectivitat. I l'art en general, quan és bo?, qui ho decideix?, per què?; sovint penso que aquest és un mon abocat a l'intangible, és potser, per això que m'agrada. No hi ha normes que serveixin per a tothom i les maneres de mirar són infinites. Gairebé mai no hi pensem en això què dius i és tan cert que provoca vertigen el fet de seguir escrivint, doncs sembla com si de vegades fóssim éssers aïllats que escriuen, pinten o canten al compàs de la seva batuta individual. Vull dir, no som un cor compassat, unit en un goig d'aconseguir quelcom gran amb una mirada plegada. Som individus solitaris que necessitem comunicar-nos.
Un plaer poder reflexionar sobre això de la subjectivitat humana que ens conté completament.
Una abraçada.

Laura said...

Ens escrius des d'Euskadi? Fa temps que penso que tens més d'una vocació: professor, enginyer, escriptor i, ara, filòsof. La meva és l'alpinisme... ho saps, oi?


Bon any, Jere. Una forta abraçada.