Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Wednesday, December 19, 2007

Sobre els premis literaris.



Després de l'experiència adquirida en diversos premis literaris, amb més o menys èxit; he arribat a extraure'n algunes conclusions profitoses, que cal tenir en compte alhora d'elaborar relats, si és que acceptem com a objectiu més o menys prioritari el fet de guanyar, o si més no, de quedar entre els primers.

1.- Els relats situats a Catalunya, ambientats a la societat catalana, tenen més possibilitats de victòria, que no pas els localitzats a indrets llunyans i desconeguts.
2.- Els relats localitzats als Estats Units, que d'alguna manera estan escrits des d'un punt de mira cultural nord-americà, no tenen quasi opcions de victòria.
3.- Tot i que una bona forma és essencial a l'hora de poder tenir opcions de victòria, si al darrere no hi ha una història que commogui, sorprengui, faci riure, ajudi a descobrir nous punts de vista, faci passar por, sentir intriga, excitació, emoció, interès... si no hi ha tots aquests elements argumentals, és molt difícil obtenir algun èxit.
4.- Que un relat no guanyi ni quedi finalista en algun premi, no vol dir pas que no pugui quedar primer en un altre premi, ni molt menys que no sigui bo.
5.- Si un relat explica alguna història argumentalment bona, però té una forma feble (estil, expressió, ortografia... si té embarbussaments) no té gaires opcions de victòria.
6.- Guanyen prioritàriament els relats que enamoren els jurats, que els toquen alguna corda de l'arpa del cor.

Aquestes són només algunes apreciacions. Aniran canviant.

Però per damunt de tot convé intentar escriure bé, per damunt de l'interès relatiu de guanyar algun premi.

1 comment:

gypsy said...

Hola, he anat llegint el que has posat, tot interessant. Gràcies.
Jo, lo dels premis ho trobo, sense "trazabilitat", saps què vull dir?, que els paràmetres per jutjar no tenen res a veure amb les matemàtiques on dos més dos sempre són quatre.
El que és trist, és que de vegades guanyi un relat o llibre pitjor escrit però amb un tema que enganxa.
I entenc el valor de triar un tema que enganxi, però, i és subjectiu per a mi és molt més important com és escrit, independentment del què s'expliqui. I si passa als Estats Units, trobo absurd que perdi possibilitats de guanyar, però sé que és així.
Fins i tot crec que es podria escriure com un llibre blanc per presentar-se a premis, quelcom semblant al que has escrit, el què no s'ha de fer i el què sí que és bo. Tot i que potser acabaríem traint-nos a nosaltres mateixos per tenir èxit. Vull dir, potser costa mantenir el nivell i la fidelitat a un mateix quan hom guanya guardons. Tot i que sempre hi ha gent que és manté fidel, com en Salvador Espriu i tants d'altres.

Una abraçada.