Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Wednesday, May 5, 2010

Determinats per la genètica o pels agents externs?

.

De vegades hi ha qui pregunta: ¿això és genètic o esdevé a causa d'un agent extern o de l'aprenentatge?
He escoltat aquesta pregunta referida a característiques humanes tan diverses com "els gusts gastronòmics" “l'orientació sexual” “la bondat” “la intel·ligència” “les pors” “el caràcter” "la imaginació"...
No donaré, òbviament, cap resposta; però proposaré un pensament: ¿La pell bruna, d'un individu mitjà mediterrani, és bruna a causa de la genètica o per culpa d'un agent extern?
No ens precipitem a respondre. Pensem, una mica, abans.
Els individus mitjans mediterranis que conec (els de la meva família), a l'hivern, són blancs; si fa no fa com la llet amb un bri de canyella. I a l'estiu, són del color de la xocolata. Si haguessin viscut tota la vida a l'illa de les “Terres del Nord”, que està per damunt de Sibèria, mai no haurien estat bruns, sempre haurien estat blancs, i molt blancs. Fet que prova que una de les causes de la morenor és la potència dels raigs solars (la seva inclinació); per tant, hi ha un agent extern que esdevé una causa de la morenor. Però el cas és que si la meva família enlloc de ser mediterrània fos irlandesa, ni vivint de continu a Fuerteventura, no arribarien a ser mai bruns. La qual cosa demostra que la pigmentació és un efecte que es produeix només quan hi ha determinada informació genètica al nucli de cadascuna de les cèl·lules.
Com a conclusió podríem dir que poden existir algunes informacions genètiques al nucli de cadascuna de les cèl·lules que només desenvolupin efectes visibles quan determinats agents externs hi siguin presents; i que passin desapercebudes quan aquests agents no hi siguin.
Aquest raonament estic convençut que es podria aplicar a les preguntes inicials. Hi pot haver informacions genètiques que sense determinats estímuls externs mai no arribin a manifestar-se en un efecte visible (que mai no arribin a desenvolupar-se). Hi pot haver, també, individus que no tinguin aquestes informacions genètiques, i que ni davant dels agents externs que els estimulen no desenvolupin els seus efectes.
Penso que gairebé tot el que som depèn d'aquests dos factors: la genètica i els agents externs (entenent l'educació, i també l'amor que rebem, com alguns d'aquests agents externs).
.
.

2 comments:

Lluís Bosch said...

Un debat antic i que costarà molt de resoldre. Però algun dia tindrà solució, ja ho veuràs.

Empar said...

També succeeix en nombroses malalties, cada dia se’n descobreixen més que tenen un origen genètic; un individu concret té una predisposició a patir-la, però no tots els que tenen aquesta propensió la desenvolupen; hi ha d’altres factors externs: dieta, hàbits tòxics... que acceleren o endarrereixen l’aparició. Pot passar també que la base genètica sigui tan forta que malgrat de la vida saludable, hom desenvolupi irremeiablement la malaltia. És un camp molt interessant, on poden sorgir grans avanços, sobretot en oncologia.

Sobre el tema referent al mal, de l’article més recent, jo crec que també en aquest tema hi ha un component genètic important, i que dos individus que han patit situacions externes traumàtiques i d’estrès psíquic similars, perquè exactament no ho són mai, poden escollir opcions oposades, i evidentment un d’ells pot escollir el bé, a pesar de que els condicionants externs sembli que l’empenyien a l’elecció contrària. És un tema apassionant, aquest!