Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Wednesday, July 25, 2012

Un dret que és de tothom.


Aquests dies, m'estic centrant en l'elaboració d'un material professional pel curs que ve. És per això que de moment no tinc gaire temps per escriure, i molt poca connexió a internet. Però no vull faltar a la cita que tinc els dijous, i em decideixo, així, a penjar un article sobre la nuesa a la natura.

Dins del món naturista o nudista, sovint se sent l'expressió “tèxtil”, “tèxtils”, “els tèxtils”, “les tèxtils”... per referir-se a les persones que de normal duen banyador. Al meu parer, és una expressió incorrecte i imprecisa, que ha sorgit més com una reacció al mot “nudista” o “naturista” que com a conseqüència d'un procés racional o d'una necessitat del lèxic. Els tèxtils no existeixen; no n'hi ha. No hi ha associacions de tèxtils. No hi ha ningú que pugui afirmar amb contundència que en cap moment de la seva vida no podrà sentir el desig o fins i tot la necessitat de despullar-se del tot i llançar-se al mar en algun indret i en alguna circumstància. Les persones que habitualment no es treuen el banyador, se'l poden treure en qualsevol moment si els ve de gust, si l'entorn les mou a fer-ho. Les persones que no es treuen el banyador, normalment, no militen en el banyadorisme, no són anti-res, la majoria d'elles fins i tot no es molesten davant la visió d'un cos nu. D'altra banda, la major part de les persones que s'estan nues en una platja nudista, no es consideren nudistes ni naturistes, no militen tampoc en res, no estan associades, i no són conscients de pertànyer a cap grup, ni minoritari ni majoritari. Aquest gruix de persones no militants, ni associades, ni ideòlogues, és majoritari, i, pel seu volum, és el que mou a les administracions a respectar i defensar el dret a la nuesa en algun o en tots els espais de la seva població (depenent de l'ajuntament del qual estiguem parlant). Per tant, totes les estratègies que persegueixin la defensa del dret a apropar-nos nus a la platja haurien de passar per la defensa d'un dret que mereixen totes les persones de la societat, sense que necessàriament aquestes persones hagin de pertànyer a cap associació nudista o naturista, i ni tan sols simpatitzar amb els seus objectius. El dret a la nuesa és un dret de tota la societat (no pas una obligació sinó un dret); i cal defensar-lo com un dret que ha de tenir qualsevol individu que respecti les llibertats alienes; és a dir que sigui honest i ciutadà. Tothom té dret a que no proscriguin la seva nuesa, sigui esporàdica o habitual. Tota persona humana té dret a créixer i educar-se sense que li amaguin l'autèntica imatge natural del cos dels individus de la seva espècie, sense que li falsegin la realitat natural humana, sense que l'allunyin d'una bellesa que forma part de la seva pròpia essència i que és patrimoni de tota persona de la humanitat. La nuesa lliure i compartida és un valor famíliar no sexual que descarrega de fetitxismes el cos i que contribueix a l'assoliment d'una maduresa humana superior; maduresa social, de relació, de respecte entre les persones, i d'acceptació dels valors de la natura i de la seva estètica ancestral. La nuesa lliure i compartida contribueix a la lluita contra el consumisme i contra la imposició industrial de cànons de bellesa irreals i malaltissos.
En la mesura en què s'avanci en el dret a la nuesa per a tots els ciutadans; i en la mesura en què la massa de la població perdi la por a la seva pròpia imatge, aquests avenços socials eixiran i la humanitat serà una mica més lliure.
Tots som potencialment individus nus, i tots tenim a dins el receptor al qual la natura pot enviar sobtadament la seva crida misteriosa.

3 comments:

Carme Rosanas said...

Ho expliques molt bé i m'agrada molt com ho expliques.

Jo habitualment porto banyador, però no sóc gens militant de portar banyador. En porto perquè sovint ens banyem a llocs que s'ha de portar, perquè tampoc sóc tan militant del nudisme com per buscar sempre platges nudistes. La majoria de les vegades el banyador em molesta.

I quan s'escau i sóc en el lloc adequat em banyo despullada...

Sóc un mig -mig? ;)

Tessa said...

Tot i el meu total respecte pel nudisme a les platges, jo estic dins la massa de la població que té por de seva pròpia imatge i no em podria treure el banyador per res del mon. Tampoc en puc culpar a l'educació que he rebut, els meus pares eren molt oberts i a casa s'havien mostrat nus amb tota naturalitat. El problema si és que s'en pt dir problema, perquè tampoc em preocupa gens, l tinc jo.

Nuesa Literària said...

Gràcies pels comentaris!
En realitat, res del que fem fa que siguem res. Som persones que fem coses i prou. Les etiquetes que ens volen posar ens redueixen massa.
Al meu parer, Carme, ets una persona lliure que fa el que més de gust li ve. Al meu parer, Tessa, ets una persona lliure que fa el que més de gust li ve; ara bé, estic convençut que si duguessis tres o quatre hores caminant sota un sol de justícia als Pirineus, a ple mes de juny, i arribessis a un llac a on no hi hagués ningú... i a on la visió de l'entorn en permetés controlar si algú s'apropa... doncs potser sí que en aquestes circumstàncies se t'acudiria provar-ho... igual com ho fas a sota la dutxa. Si ho fessis, potser començaries a tenir un problema, perquè t'agradaria força.