Wednesday, August 14, 2013

Gent que canta (I)La música d'un país és la música de la gent que canta; i potser encara més de la gent que canta i que no són professionals, que canten principalment perquè els agrada. Si algun dia tot s'enfonsa (confiem que això no passi) i una crisi catàrtica acaba amb la indústria de la música, la cançó continuarà existint a les veus i sobretot als cors de la gent que canta perquè li agrada i prou; la cançó és alguna cosa més que la indústria i el món mediàtic.

Normalment, les persones immergides a la societat incòmoda que entre tots sostenim, quan escolten que algú canta, amb una guitarra, amb una gravadora, amb una mica de ganes, i veuen que gaudeix... de seguida pensen en termes de competició i de projecció: "a on arribarà?" "A on pot arribar?" "Vol guanyar diners?" "Vol ser famós, famosa?" "Va de guais?" "Què pretén?" Estem tan enganyats, tan manipulats, que som incapaços de separar el gust de fer una cosa de la idea de negoci o d'èxit material que la tele i la massa animal Homo sapiens ens inculquen. 

La música d'un país és la música de les cantonades, dels sopars d'amics, dels viatges en cotxe, dels esplais, de les escoles, de les dutxes... Cantar perquè sí, cantar per gaudir de la intensitat d'estar vius i de sentir el que sentim... Sense que tot això vulgui dir que arribar professionalment tan lluny com sigui possible, qui pugui fer-ho, no sigui una gran alegria que calgui esperonar i aplaudir; una cosa no treu l'altra; però l'ànima de la música no són els quinze o cinquanta que s'hi dediquen, són tots els que canten, els que cantem, només perquè el cor ens ho demana.

Us poso en aquest post cantants que he trobat per youtube encara força desconeguts; n'hi ha un munt! A mi, em posen la pell de gallina. N'he trobat molts que encara són nens i nenes; aquests em posen la pell encara més de gallina, però de moment no els enllaço per qüestions legals, tot i així us asseguro que són boníssims.


Si l'intèrpret o l'autor d'algun dels vídeos de youtube que enllaço aquí no vol sortir en aquest post, que m'ho digui i de seguida el trauré sense cap problema; jo de moment el poso, perquè entenc que si pengen el vídeo en públic, i hi afegeixen el codi d'inserció, és que els està bé que es pugui compartir, i jo els ho agraeixo, perquè és un plaer escoltar-los; un autèntic goig.

Amb aquest post enceto una sèrie de posts que aniré escrivint de tant en tant i que duran el nom de "Gent que canta".

Confio que gaudiu amb la seva expressivitat tant com gaudeixo jo.

De primeres tenim aquests nois que es fan dir "Reversionant":
Després ens trobem a un cantant consagrat i fascinant, com és en Cesc Freixas, que manifesta com n'és d'impactant sentir-se versionat, i ens presenta una altra de les meves cantants preferides i poc conegudes com és l'Anna Vidal:
I com que aquí l'Anna estava una mica nerviosa, us poso una altra cançó que interpreta al seu canal de YouTube, que va ser on la vaig descobrir:
I què us haig de dir dels exmonitors d'esplai de Navarcles, que em fan plorar d'emoció cada vegada que els escolto:
Jordi Gomara ens versiona "Laura":

I per avui, això és tot, però si aquest post agrada, continuaré un cop al més o així, fent més posts de "Gent que canta".

No comments: