Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Monday, May 5, 2014

Tria'n una, fill meu, que sigui feliç amb tu, però sobretot, que sigui feliç amb ella mateixa.




Tria'n una, fill meu, que sigui capaç de posar els peus dins d'un bassal i riure, i deixar embrutar la roba i la pell del seu fill amb el fang de la terra, i estimar el Sol i el blau del mar, més que les cases endreçades i abillades amb una bonior de productes comprats als quals s'ha de treure la pols cada dia; una que no tingui pressa, ni vagi sempre corrents a un lloc diferent al que es troba, que no necessiti gaire un rellotge, i que tingui sempre present, i li agradi tenir present, que la seva vida és seva i que la teva vida és teva, i que, en tot cas, és bell i és bo i és positiu caminar junts essent dos en llibertat.

Tria'n una, fill meu, que no adori l'ordre ni la perfecció, i que t'estimi a tu, i que no sacrifiqui un somriure ni una broma per una habitació endreçada o per un terra encerat i brillant. Busca-te'n una que entengui que un cop de porta que sona quan algú surt de casa enfadat i amb el cor ferit pot ser (potser) l'últim cop de porta que doni, perquè la vida se'n va quan menys ho esperes, i perquè tots els instants han de ser instants de bon rotllo, o, si més no, de persecució obsessiva del bon rotllo, de la tendresa, de l'esperança, de la reconciliació, de l'amistat. Tria'n una que se'n rigui de tot i que ho estimi tot quan vingui el mal temps; una que descobreixi les estrelles a la nit, i la frescor revifadora a les nits de bivac forçat quan es perd tot i quan t'has de refugiar al bosc, o a la riba salvatge d'una mar, o en un desert físic o vital.

Tria'n una, fill meu, que prefereixi un bosc salvatge, un cim o una cala perduda en un Cap solitari i feréstec, abans que no pas uns grans magatzems o un gran complex comercial. Tria'n una que t'estimi, i que t'estimi, amb tot el que tu estimes, i que respecti tot el que tu estimes. Si ella també ho estima, millor per tots dos, però si no ho estima, no hi està obligada, fill meu, i n'hi ha prou amb què et respecti els teus amors i amb què tu respectis els seus.
Tria'n una, que sigui feliç amb tu, però sobretot, que sigui feliç amb ella mateixa, i que pugui marxar si vol, i que si està amb tu sigui perquè vol i prou. Tria'n una que no accepti ser la teva serventa, i que accepti que tu no permetis que sigui la teva serventa. Tria'n una que si cal et deixi escriure fins a la matinada, i beure, i cantar, i estar content, i vestir-te cada dia com et vingui de gust, i que t'estimi com ets i no vulgui canviar-te, i que no sigui la raó per la qual la teva felicitat s'apaga cada dia malgrat que aquesta felicitat nasqui amb tu quan et despertes cada mati. Tria'n una que sigui com ella és i que no se senti obligada a canviar la seva manera de ser pel fet d'estar amb tu.

Triar bé, fill meu... Que no hi hagi a la Terra cap mirada profunda o angelical que et convenci de canviar la llibertat i el goig de ser tu pel verí d'un enamorament captivador. Enamora't d'aquella de la qual enamorant-hi et puguis enamorar també de la Terra, del Sol, de la pluja, del blau d'un mar salvatge, d'una posta viscuda arran d'aigua amb una guitarra a les mans, i en general, i sobretot, de la idea d'un món en pau i d'una societat més humana. Enamora't d'alguna que sigui capaç d'enamorar-se de tot això amb tu, que plori de goig amb la flaire de la sal, que cregui en les sirenes, i que busqui els seus cabells daurats rere la cresta blanca de les onades.

Tria bé, fill meu... Enamora't d'una que no només t'estimi a tu, però que t'estimi molt i molt; i que entengui que tu no només l'estimes a ella, però que l'estimes molt i molt.


És difícil, fill, que en puguis trobar alguna que compleixi tot això... Si més no, intenta trobar-ne alguna que s'hi assembli una mica, i que, resumint, compleixi, amb la seva manera de ser, el significat de dos mots que, com dos acords que harmonitzen, són capaços de convertir una vida en cançó, aquests mots són: amor i llibertat.
.
.
.

3 comments:

Mercè Bagaria said...

Ostres, m'ha agradat molt. Em sembla un consell molt assenyat. Tant de bo fóssim molt experimentats quan fem la tria (qualsevol elecció), però primer triem i després arriba la saviesa.

xavier pujol said...

Si la que tria l'accepta, seran feliços.

Nuesa Literària said...

Doncs sí. La teoria és clara, però la química de les hormones és molt tirànica. Que tinguem sort!