Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Thursday, July 1, 2010

Jimmy Carter a Terrassa (II) "Per aconseguir la pau, cal que Israel abandoni els territoris ocupats"

.

Escrivia fa uns dies que l'expresident Carter se'm feia simpàtic més pel que significava com a símbol de la meva millor infantesa que com a home d'estat; en aquests moments, i gràcies al reportatge que ha emès TV3, he pogut descobrir “l'home” i el “mediador”.
La seva constant defensa de la necessitat que Israel abandoni els territoris ocupats com a condició per assolir la pau. La seva condemna als vergonyosos murs construïts a Cisjordània i a l'aïllament de la població de Gaza, que no pot tenir cap mena de contacte amb l'exterior. El seu paper incansable en la tasca d'assolir la pau entre Egipte i Israel als acords de Camp David...
És veu clar per què no va ser reelegit al 1980, per què va ser derrotat per un individu com Ronald Reagan. Carter, potser, era un president massa bo pels Estats Units; massa clar en les seves intencions com per a sobreviure en el poder en un estat on els diners dels grups de pressió jueus pesen molt.
M'ha sorprès, i tranquil·litzat, la seva defensa de la ciència front els integrismes cristians del seu país que condemnen la teoria de l'evolució. Ha manifestat que ell és físic nuclear i que alhora fa catequesi a la seva església, i que com més descobriments li revela la ciència, a través del mètode científic, més augmenta la seva fe en un Déu que segurament és molt diferent a com els humans l'hem pensat. I ha parlat de la seva fe en Jesús i ha dit clar que no pot ser obligatori creure en els miracles de Jesús (tot i que ell hi creu), i que ningú pot exigir creure que nasqués de mare verge (tot i que ell ho creu); que el que de debò és convenient és creure en Jesús. Ha parlat també d'alguns integristes cristians del seu país que van llançar un atac contra Irak; com a mostra que el fet de ser cristià no garanteix cap mena de superioritat moral.
M'ha recordat una estranya pregària que vaig escriure fa poc:

http://nuesaliteraria.blogspot.com/2010/05/professio-de-fe-jesus.html

Resumint: He comès l'error de no tenir en compte els actes, els mots, la tasca, la feina, el discurs, els llibres, que en Jimmy Carter ha anat desenvolupant al llarg dels últims 25 anys. ¿I per què he comès aquest error? Perquè li he penjat l'etiqueta d'expresident dels Estats Units. Jo, com a bon exemplar d'Homo sapiens, he fet servir les etiquetes per a estalviar-me la necessitat de conèixer el Carter d'ara, associant-lo al Carter d'abans, i ni tan sols això, associant-lo al Carter que els mitjans de quan jo era un nen em van dibuixar. En prenc nota, i intentaré no perdre'm ningú més a causa de cap etiquetatge.
Demà passat ve a Terrassa: m'agradaria molt i molt veure'l de prop. Si algú té informació d'on va i a quina hora us agrairé que me la passeu.

.

4 comments:

Clidice said...

és curiós com l'opinió pública ha maltractat a aquest home, com si només fos un ruc cultivador de cacahuets. Però, és clar, el seu missatge no agrada gaire als lobbys més poderosos del seu país.

noves llunes said...

Jeremias,
A mi em va passar el mateix. Vaig veure ahir el documental i va canviar la meua percepció del personatge.

argeaj@yahoo.com said...

L'acte és a l'església Evangèlica Unida de Terrassa, Avda de Bèjar, a les 11 del matí.
La cerimònia no és pública, es necessita invitació.
Un altre dia ja comentaré una mica el què dius sobre el Carter.

maria gloria rius said...

Hola Jeremias: El meu comentari, t'el poso ja qu'has tornat a escriure de Carter. Jo també ho he fet, després d'investigar una mica. Tot el que ha fet i fa, no es pot escriure amb quatre ratlles. El meu blog, es diu Jo he vist el cometa Halley. Si entres a Google et sortira algún comentari escrit per mí i a la dreta de la meva pàgina,a dalt, pots anar a inici i veure el que he escrit fins ara, pero ja et dic, res a veure amb tú, que est un profesional. Espero que si veus a Carter ho posis al teu blog i ho llegiré encantada. Gracies per las teves paraules i que sàpigues que et tinc posat a preferits.