Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Monday, December 19, 2011

Sobre el plaer de la feina asserenada, o allò que un dia vaig decidir damunt d'un diposit de ClH

Evitar la pressa.
Gaudi del plaer de fer la feina amb calma.
El plaer més gran és fer la feina amb calma, amb gust, amb goig, amb fe.
La saba misteriosa de la felicitat té un component fonamental que no és altre que fer la feina amb calma, amb gust, amb goig, amb fe.
Recordo una entrevista de feina als estibadors de la zona franca en una època en què jugava a daus amb el destí i enviava currículums a tallers dels Monegros, a fàbriques de paper de Creta, a corporacions nord-americanes, o a indústries de Huelva.  L'accelerat que em va entrevistar em va preguntar si em considerava capaç de fer tres o quatre feines alhora. M'ho preguntava mentre atenia dues trucades de telèfon alhora, i mentre a fora del barracó on fèiem l'entrevista sonava l'estridència d'una grua que carregava contenidors des d'un vaixell de color groc canari. Li vaig respondre que per fer les coses bé, primer se n'havia de fer una, i després l'altra. Va apuntar la porta amb el dit i em va fer adéu amb la mà mentre continuava xerrant pels dos telèfons. Tot això va succeir poc abans que passés tres mesos a Madrid, en una empresa molt important de paper reciclat on, un dia, dalt d'un diposit de ClH vaig decidir que havia de dedicar-me a escriure, que la meva vida havia de ser ensenyar i escriure. Pensar i escriure. No hi feia res que mai no publiqués; però calia escriure. A sota meu, hi havia tones de ClH, capaces de disoldre'm i de fer-me desaparèixer. La meva mort, per a l'empresa, hauria suposat una petita molèstia, una despesa en flors, alguna indemnització a la família i carretades d'hipocresia funerària: protocol, saber estar, correcció social, mentida que cobriria una profunda indiferència. ¿Què es podia esperar d'algú que va pronunciar “Si el jefe de producción se estresa i se muere de un infarto se pone a otro en su lugar, que tenemos miles de candidatos deseando ser jefes de producción. Si se tiene que morir de estrés, que se muera, pero que no deje de cumplir con los niveles de producción”? Us prometo que la frase és literal; no l'he llegida a cap novel·la. 
I tota aquesta explicació biogràfica ha sortit quan he començat a parlar just del contrari.
D'evitar la pressa.
De gaudir del plaer de fer la feina amb calma.
El plaer més gran és fer la feina amb calma, amb gust, amb goig, amb fe.
La saba misteriosa de la felicitat té un component fonamental que no és cap més que fer la feina amb calma, amb gust, amb goig, amb fe.
I creure que el poc que fem és tan genuí, tan sincer i tan gran, que pot canviar el curs de la història humana.
I sentir que allò que fem té guspireigs de pols d'estels, fimbrament d'eternitat, misteri del cosmos. Adonar-nos que toquem el fons de la font dels cors, que agitem les seves aigües identitàries, i que reflectim damunt dels seus ròdols, que s'eixamplen, la llum de les estrelles més brillants.
.

3 comments:

Ada said...

Utópicamente bello...Se puede trabajar con gozo, pero sin prisas lo dudo mucho, siempre con ese yugo detrás. Porque siempre está el yugo.

Anonymous said...

Aquestes histories que expliques són una prova de que els diners són un valor més important que les persones. Sempre la feina és el primer, quantes vegades ho sentim a dir. Jo em pregunto, què deu passar dins de la ment d'un infant perquè quan es creixi s'arribi a aquest punt?

Marisa M.

Cristina Balaguer said...

Per què pensem que treballar ràpid o fer el que sigui de manera accelerada ens fa ser més eficaços, quan precisament és al contrari? Sovint tinc la sensació de que funcionem com un pèndol, passant d'anar estressats o quedant-nos deprimits i derrotats. No sé quin canvi es dóna en nosaltres per anar agafant aquesta velocitat al llarg de la nostra vida i aquest comportament "bipolar". Possiblement és per influència del que ens envolta, i no precisament dels éssers vius que ens envolten sinó de certes estructures i comportaments que nosaltres mateixos hem creat. Segurament hi ha entorns on la pressa no es valora gens, i sé de persones que han optat per anar a poc a poc. Està a la nostra ma fer un pas de valentia (com la que ens expliques a nivell biogràfic sobre la teva decisió de canviar de feina) i aturar-nos, per començar a caminar més lentament.