Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Sunday, January 4, 2009

“El professor” (The teacher man) de Frank McCourt

.


M'ha arrossegat endavant sense poder-ho evitar, la qual cosa diu molt d'aquest llibre, escrit amb un llenguatge generós, llarg, desimbolt, que combina la narració dels esdeveniments amb reflexions sobre la vida de mestre, la preparació fins arribar-hi (poc ortodoxe en el cas del protagonista), la progressiva transformació del professor cap a la creació literària, les anècdotes del dia a dia dels professors (aquí m'hi he sentit plenament identificat).

Al costat de la tasca de professor, hi ha la vida personal de l'ésser humà, la seva cultura irlandesa, l'educació integrista catòlica a la qual va ser sotmès de nen i que d'alguna manera el persegueix allà on va com un segell, com un substrat, la seva vida sexual plena de liberalitat, la repressió i el sofriment com a motor de la creació literària, la seva consciència social.
Tot això, sumat al fet que el llibre és autobiogràfic, i que l'autor va publicar la seva primera novel·la (Les cendres d'Àngela) als seixanta-sis anys, converteixen aquesta obra en indispensable.

A banda de tot això és apassionant, divertida, interessant, no avorreix en cap moment, i està molt i molt ben escrita.
Recomano molt especialment les vint darreres pàgines; però no només les vint darreres, s'hi ha d'arribar. En elles queda manifesta com ha de ser la tasca d'un escriptor, la capacitat d'explicar la intensitat de les percepcions de la vida, les percepcions que no són fàcils de descriure en tota la seva dimensió, però que són tan intenses que donen forma a la vida sencera en el moment en què esdevenen. No es tracta de mastegar sentiments, sinó de ser capaços de comunicar tota la dimensió d'una experiència a través de l'escriptura. Recomano el passatge on es relaciona Armstrong i la mort d'un pare. Aquestes últimes vint pàgines són sens dubte un manual literari de primera magnitud.
I és que el llibre, a banda de ser una novel·la entretinguda, és un manual d'escriptura, és un llibre per llegir i rellegir, una obra per tenir-la ben a mà al despatx de creació, i estudiar-la sovint.
Tinc pensat de fer un resum de l'essencial sobre literatura de les últimes vint pàgines: els escriptors que esmenta, les idees essencials que expressa. I aquest resum me'l llegiré sovint. Faré el mateix amb les idees sobre educació, les quals són prou sucoses com per fer-ne una tesi.
Us la recomano; especialment als professors, als escriptors, als irlandesos, o als que heu rebut una educació catòlica intensa.


.

3 comments:

Anonymous said...

Sembla molt interessant i molt transversal, que ataca diversos temes ja prou extensos com per fer un llibre sol. El fet d'estar entrelligats deu fer tot el conjunt apassionant i enriquidor. Almenys jo en copso aquesta sensació del resum que n'has fet.

Gràcies, sempre és bo tenir opinions sobre llibres.

e said...

Vaig llegir aquest llibre com un manual per a una aprenent de professora, com a consells per a una professora novella. Vaig prendre apunts que encara guardo. Avui me’ls he repassat i realment només un professor a peu de porta sap què és l’educació.
A peu de porta, perquè una de les idees que em va sorprendre és "El primer dia han d’estar drets al costat de la porta de l’aula i fer que els alumnes sàpiguen que vostès estan encantats de veure’ls". Entre moltes altres que mai trobarem en un manual ple de teories sobre educació.
Tot i que parla d’una societat molt diferent a la nostra, temporalment i geogràfica, és de vertigen les semblances d’algunes descripcions a l’aula.
Espero els teus resums sobre literatura i educació.

Una professora substituta i aspirant opositora,
Eva (jacobè :)

Anonymous said...

Escolta, tens raó, canviaré la fotografia, el meu amic no és mort.
Moltes gràcies per tot el que m'has dit.