Tot el que està escrit aquí és obra de Jere Soler

Si voleu veure l'altre blog que tinc feu click:

Friday, March 5, 2010

El dia que Einstein va visitar Terrassa

.

M'havien arribat rumors, llegendes urbanes. Avui m'he posat a remenar informacions i ho he trobat: Einstein va visitar Terrassa, concretament les Esglésies Romànico-Visigòtiques de Sant Pere. Fou el 26 de febrer de 1923. En aquell moment, la meva àvia materna tenia 9 anys i feia pocs mesos que acabava d'arribar a Terrassa. Treballava de minyona a Cal Marquès, a pocs metres de les esglésies, i, òbviament, mai no es va assabentar de qui va tenir tan a prop, perquè tot just començava a llegir mercès a la "caritat" de la senyora de Cal Marquès. Dormia en unes golfes de la gran casa, i jugava amb les rates que convivien a la seva habitació, a les quals posava noms. Als estius se n'anava a Blanes amb la família Marquès, i gràcies a això va aprendre a nedar.

Tornant al tema d'Einstein, m'emociona pensar que un dels meus orígens genètics fou, per unes hores, tan a prop dels gens del científic; i que Einstein, al qual admiro malgrat les seves misèries manifestes i confessades, trepitgés la terra on estan enterrats molts dels meus avantpassats.

A continuació poso un fragment de l'article d'Antoni Roca Rosell "La amable visita de Einstein a Barcelona", on he trobat aquesta informació.

El lunes siguiente, 26 de febrero, Einstein fue acompañado
por el presidente de la Mancomunitat, Josep Puig
Cadafalch, a visitar el conjunto precristiano y románico
de Egara, la antigua Terrassa. El arquitecto Puig
Cadafalch era un especialista en arte románico de prestigio
internacional.

3 comments:

xavier caballe said...

Hi ha un testimoni gràfic de la visita: Albert Einstein visitant Terrassa (26 de febrer del 1923)

Nuesa Literària said...

Gràcies!
Suposo que deus voler dir aquesta:

http://caballe.cat/wp/albert-einstein-visitant-terrassa-26-de-febrer-del-1923/

¿Tens idea d'on està feta de Terrassa?

gypsy said...

Entenc l'emoció que deus sentir.
Saps que l'avi de la farmacèutica per la que treballo(la meva cap)és
la neta de Esteve Terradas , el físic eminent que va fer possible que Einstein vingués a Barcelona. Eren molt amics. L'avi de la Gloria amb 14 anys va anar a Alemanya a estudiar a una universitat de Física, tenia un coeficient intel·lectual altíssim. Ella, el recorda com un home abocat a la seva feina amb fervor. No estava massa per la seva esposa - que admirava la seva intel·ligència - i pels fills. Els genis acostumen a tenir vides familiars diferents. He vist fotos privades de la Gloria (la meva cap)del seu avi amb l'Albert Einstein. Fa una sensació increïble.

gypsy (mariona)